Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Langste onderwatergrot in Mexico ontdekt

Datum : 18/01/2018
Land : Mexico

Langste onderwatergrot in Mexico ontdekt

En groep duikers hebben de verbinding tussen twee onderwater grotten in het oosten van Mexico gevonden, waardoor er een grot van 347 kilometer lang is ontdekt bij het Mayaproject Gran Acuifero. Het is waarschijnlijk de grootste grot onder water ter wereld. Het kan licht werpen op de geschiedenis van de beschaving van de Maya’s.

Gran Acuifero Maya is een project gewijd aan de studie en de conservatie van de ondergrondse wateren va het schiereiland Yucatán. De grot is gevonden na maandenlang onderzoek van een netwerk van onderwater kanalen.

Bij de badplaats Tulum ontdekte de groep duikers dat het grottensysteem met de naam Sac Actun van 263 kolometer in verbinding stumd met het 83 kilometer lange systeem Dos Ojos. Nu heeft Sac Atun in feite Dos Ojos geabsorbeerd.

Guillermo de Anda, leider en onderwater archeoloog van het team Gran Acuifero Maya, zei dat deze vondst zou helpen om de ontwikkeling van de rijke cultuur van de regio te begrijpen, die voor de Spaanse verovering werd gedomineerd door de Mayabeschavimg.

“Het maakt het ons mogelijk om veel beter zich te krijgen op hoe de rituelen, de bedevaartsplaatsen en de grote pre-Hispaanse nederzettingen die we kennen, zijn ontstaan”, aldus De Anda. Het schiereiland Yucatan peninsula is bezaaid met monumentale overblijfselen van het Mayavolk, wiens steden putten uit een uitgebreid netwerk van ‘waterputten’ die bekend staan als cenotes en verbonden waren met onderaardse wateren.

Sommige cenotes waren van speciale religieuze betekenis voor de Maya’s, wiens afstammelingen nog steeds in de regio wonen. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug