Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Latijns Amerika als proeftuin voor Chinese Yuan

Datum : 01/03/2012

Latijns Amerika als proeftuin voor Chinese Yuan

China kijkt steeds serieuzer naar Latijns Amerika om te experimenteren met de renminbi, in het buitenland beter bekend als yuan, om de dollar te vervangen als officieel internationaal betaalmiddel voor leningen en investeringen.

China begon haar eigen munt te gebruiken in transacties met haar belangrijkste partners na de uitbraak van de financiële crisis in de Verenigde Staten in 2008. Volgens de Braziliaanse econoom Rodrigo Branco is dit vooral bedoeld om de gestage aanvoer van grondstoffen te garanderen en speelde de instabiliteit van de geïndustrialiseerde landen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen een rol. China is sinds 2008 lid van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en zag over de afgelopen tien jaar een zestienvoudige toename van haar handel met Latijns Amerika en de Cariben, tot een totaal van 188 miljard in 2011.

Volgens José Augusto de Castro, directeur van de Braziliaanse Vereniging voor Buitenlandse Handel, is China begonnen met investeringen in infrastructuur in de regio om de productie en uitvoer van grondstoffen te stimuleren. Tegelijk drukken die investeringen op de prijs van grondstoffen. Chinese staatsbanken stellen steeds meer krediet ter beschikking voor strategische grondstoffenleveranciers in Latijns Amerika en stimuleren daarbij het gebruik van haar eigen munt voor.

Eerder wilde de Chinese overheid de yuan niet internationaliseren, omdat het land dan kwetsbaarder zou worden voor internationale conjunctuurschommelingen.
 

Bron : IPS News
Bookmark and Share


Terug