Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Latijns Amerika heeft behoefte aan structurele hervormingen

Datum : 06/12/2012

Latijns Amerika heeft behoefte aan structurele hervormingen

Volgens economen en financieel deskundigen moet Latijns Amerika essentiële structurele hervormingen uitvoeren om de positie als economische macht te consolideren met het oog op de Aziatische markt. Tijdens een evenement in Madrid voor de presentatie van het “Oxford Handbook of Latin American Political Economy” wezen de experts ook op de noodzaak om de institutionele stabiliteit in de regio te blijven bevorderen.

Hoewel niet alle landen in de regio op in een positieve positie verkeren, zijn sommige landen al meer dan tien jaar betrokken bij goed uitgevoerde kwaliteitshervormingen, aldus Javier Santiso, redacteur van het boek en lid van de Business School ESADE. Volgens Santiso genoten landen als Argentinië en Brazilië in 2002 niet van het vertrouwen van de markten. Toch is door de hervormingen van President Lula da Silva is de Braziliaanse situatie volledig veranderd. Argentinië heeft weer een ander pad gekozen. Hij vermeldde ook dat de regio nauwere banden met Azië dient op te bouwen en wees daarbij op het feit dat Chili momenteel meer naar Azië exporteert dan naar de rest van de wereld. Santiso noemde Brazilië, Colombia, Chili, Peru en Mexico als landen die de vrije markt het meest respecteren en daarom de meeste aandacht van internationale investeerders krijgen.

Echter waarschuwde de voormalige Peruaanse Minister van Economie en Financiën, Luis Carranza, dat de noodzaak voor hervormingen in Latijns Amerika nog steeds enorm is, en dat er niet voldoende vooruitgang is in de openstelling van de markten, het bevorderen van de handel en in het onderwijs. Met betrekking tot regionale integratie benadrukte Carranza dat de dominantie van Brazilië integratie onder gelijken onmogelijk of zeer moeilijk maakt, omdat Brazilië en Mexico goed zijn voor meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product van de regio. Verder werd er tijdens de bijeenkomst gewezen op de ongelijkheid, armoede en slecht fiscaal beleid als speerpunten voor toekomstig regeringsbeleid.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug