Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Latijns Amerika: liefde voor stuwdammen

Datum : 26/05/2017
Land : Brazilië

Latijns Amerika: liefde voor stuwdammen

Brazilië telt 256 gebouwde of geplande stuwdammen terwijl het land nu al 65 procent van haar elektriciteitsbehoefte uit waterkracht haalt. Drie van de vier grootste dammen ter wereld staan in dit land, waaronder de Itaipú-dam (foto).

Ook andere landen in de regio hebben de stuwdam ontdekt als bron van de groeiende energiebehoefte. Alleen al in het Amazonegebied waren er in 2015 niet minder dan 412 in aanbouw of in de planningsfase, waaronder 77 in Peru, 55 in Ecuador en twee in Guyana.

De voordelen van waterkracht zijn duidelijk. Volgens de International Hydropower Association in Londen wordt er in Zuid-Amerika 1.200 GigaWatt aan duurzame energie opgewekt, genoeg om een miljard mensen van energie te voorzien. En er is potentieel voor drie keer zo veel waterkracht.

Stuwdammen worden al lang gezien als symbolen van nationale trots en economische vooruitgang. Volgens de vorige Ecuadoraanse president Rafael Correa hebben waterkrachtcentrales een belangrijke rol gespeeld bij armoedebestrijding in zijn land. Waarom is er dan toch een groeiende kritiek op deze nuttige bouwwerken?

Critici beweren dat veel stuwdammen, meer dan symbolen van vooruitgang, monumenten zijn van onrecht, corruptie en sociale ongelijkheid. Bouwbedrijven krijgen volgens hen vaak de vrije hand bij het vaak letterlijk platwalsen van wetgeving, beschermde gebieden, demonstranten en de leefomgeving van mensen, veelal inheemse inwoners van een gebied. Bovendien wordt de milieuwinst die energie uit waterkracht oplevert, vaak te niet gedaan door verlies aan oerwoud en verwoesting van ecosystemen in rivieren.

In de constructie van stuwdammen gaan enorme bedragen om, waarmee de sector corruptie aantrekt wat weer leidt tot verminderd toezicht op geweld en intimidatie door bouwbedrijven. Duizenden worden van huis en haard verdreven, veelal zonder compensatie.

De Wereldbank, financier van veel megaprojecten, trok haar steun aan grote stuwdammen rond 2000 in. De bouw gaat echter door en het geweld dat hiermee gepaard gaat ook. Met name China is een grote financier van stuwdammen geworden in ruil voor voedselproducten en grondstoffen uit de regio.

Na aanhoudende protesten heeft Chili in 2014 de bouw van vijf dammen in Patagonië gestaakt om over te stappen op zonne- en windenergieprojecten. Ook het reeds gestarte werk aan de Belo Monte dam in Brazilië is stilgelegd net als vergelijkbare projecten elders.

Door de bouw van alle stuwdammen zijn er nog maar weinig natuurlijke rivieren in Latijns Amerika over. In de Noord-Braziliaanse staat Amapá verzucht activist Moroni Remuyna: “Hier in de Araguaririvier wordt zeker nog één extra dam gepland. Dat zal het einde betekenen van de rivier en van de visserij zoals we die nu kennen. Waar moet dit eindigen?”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug