Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns Amerika steeds gevaarlijker voor journalisten

Datum : 05/05/2011

Latijns Amerika steeds gevaarlijker voor journalisten

Latijns Amerika ligt volgens het International Press Institute (IPI) nog steeds op schema om de meest gevaarlijke regio in de wereld voor journalisten te worden. De regio, met 31 van 92 wereldwijde gedode journalisten vorig jaar, werd alleen overtroffen door Azië met 35. Mexico is met 12 vermoorde journalisten het op een na meest gevaarlijke land voor journalisten ter wereld na Pakistan, waar 15 journalisten werden gedood.

Hoewel de publieke aandacht de neiging heeft zich te concentreren op de dood van journalisten in oorlogsgebieden als Afghanistan en recentelijk Libië, is er in Mexico sprake van een andere, niet minder dodelijke frontlinie, aldus IPI. In Honduras werden vorig jaar 10 journalisten vermoord. Dit is een toename van het aantal vermoorde verslaggevers sinds de door een staatsgreep afgezette president Manuel Zelaya in 2009 en de latere verkiezing van Porfirio Lobo als president. Dit cijfer maakt het Centraal-Amerikaanse land het derde meest gevaarlijke land ter wereld voor journalisten, die vaak in de praktijk van zelfcensuur vervallen door intimidatie van de autoriteiten. Het grootste probleem in de gehele regio is de heersende straffeloosheid voor diegenen die journalisten vermoorden, lastigvallen en intimideren.

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug