Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Latijns Amerika verenigt zich voor bescherming haaien

Datum : 07/03/2013

Latijns Amerika verenigt zich voor bescherming haaien

Tijdens een top over handel in dieren en planten hebben Latijns-Amerikaanse landen een vrijwel unanieme positie ingenomen om haaien te beschermen. Hiermee staat Latijns Amerika achter een voorstel dat het Aziatische blok onacceptabel vindt.

Volgens natuurbehoudorganisatie PEW worden jaarlijks 100 miljoen haaien gevangen. De oorzaak is de grote vraag naar haaienvinnen op de Aziatische markt, met name in China en Japan. Deze twee landen leiden het front van landen dat tegen het voorstel voor bescherming van haaien is.

Brazilië, Colombia, Ecuador, Costa Rica en Honduras namen het voortouw voor de positie van haaienbescherming, en worden gesteund door de Europese Unie en de VS. Het Latijns-Amerikaanse blok wil haaien opnemen in bijlage twee van de overeenkomst, die de vangst reguleert, om de populatie te beschermen.

China en Japan leiden een groep landen die tegen het voorstel zijn. Volgens het hoofd van het Thaise ministerie voor visserij zou het opnemen van haaien in deze bijlage vissers treffen, omdat ze boetes krijgen wanneer haaien per ongeluk in hun netten terecht komen.

Voor het einde van de top op 14 maart zal worden gestemd over het voorstel.

Bron : Latin American Herald Tribune, Hoy
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug