Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Latijns Amerika verliest handelsvoordelen met de EU

Datum : 14/06/2012

Latijns Amerika verliest handelsvoordelen met de EU

Het Europese Parlement steunt plannen om hoge- en middeninkomen landen uit het EU systeem van handelspreferenties te zetten. De stemming verzekert nu parlementair toezicht op de beslissing welke landen onder dit systeem vallen en striktere bescherming van de EU textielsector. Ook wordt de dekking van producten met mineralen die van bijzondere waarde zijn voor een aantal ontwikkelingslanden uitgebreid. Onder andere Argentinië, Brazilië en Uruguay blijven nu buiten de handelsvoordelen die volgens het Europees Parlement gericht zijn op de armere landen.
Het bijgewerkte Generalized System of Preferences (GSP) verwijdert tariefvoordelen, zoals een verminderd of verwijderd importtarief, voor EU importen afkomstig uit landen met een inkomen per hoofd van meer dan 4000 dollar. Veel van deze GSP-landen, zoals Rusland, Brazilië en Saoedi-Arabië, concurreren nu op gelijkwaardige voet met de EU in de wereldmarkt. De update zal het aantal landen dat preferentiële toegang tot EU-markt heeft terugbrengen van 176 tot 75. Veel van deze verwijderde landen, zoals Colombia en Peru, hebben al onderhandeld over alternatieve vrijhandelsovereenkomsten of andere preferentiële deals. Argentinië en Brazilië hebben nog geen alternatieve afspraken gemaakt.
 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug