Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns Amerika vormt blok zonder VS

Datum : 24/02/2010

Latijns Amerika vormt blok zonder VS

Leiders uit Latijns Amerika en de Cariben hebben zich op de top van Latijnsamerikaanse en Caribische landen in de Mexicaanse badplaats Playa del Carmen verenigd in een regionaal blok waar Canada en de Verenigde Staten buiten zijn gelaten. De geboorte van het nieuwe blok stond direct in het teken van een diplomatiek relletje toen de Colombiaanse president Alvaro Uribe zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez toebeet dat deze zich "als een man" moest gedragen.

Veel van de 32 landen die aan de top deelnamen verlangden naar de vorming van een blok dat niet gedomineerd wordt door de belangen van hun twee rijke noorderburen. De in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het grootste diplomatieke blok op het westelijk halfrond, wordt sterk beïnvloed door de VS. De Mexicaanse president Felipe Calderón zei dat het nieuwe blok ‘de Latijns-Amerikaanse en Caribische identiteit zal consolideren en wereldwijd uitdragen’.

Maar een en al vriendschip is het niet in het nieuwe blok. Tijdens een diner maandag klaagde de conservatieve Colombiaanse president Uribe over door Venezuela ingestelde handelembargo’s. Chávez zou daarop hebben beweerd dat Colombiaanse paramilitairen zijn land bedreigen, waarna hij van tafel opstond om er vandoor te stormen. Uribe schreeuwde hem daarop na te blijven "als een man". "Loop naar de hel", zou Chávez hebben geantwoord.
(de Volkskrant)

Bookmark and Share


Terug