Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerika viert 45e verjaardag van kernwapenvrije zone pact

Datum : 16/02/2012

Latijns-Amerika viert 45e verjaardag van kernwapenvrije zone pact

Op Valentijnsdag vierde Latijns-Amerika en de Cariben de 45e verjaardag van het Verdrag van Tlatelolco (14 februari 1967), waarmee de regio officieel een kernwapenvrije zone werd. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon prees het pact als een voorbeeld van hoe regionale initiatieven wereldwijde normen over nucleaire ontwapening, non-proliferatie en vreedzaam gebruik van atoomenergie kunnen bevorderen. Volgens Ban Ki-Moon heeft het verdrag internationale erkenning verworven als een van de meest historische prestaties in de geschiedenis van nucleaire non-proliferatie en ontwapening. De regio werd met verdrag in 1967 de eerste kernwapenvrije zone ter wereld.

Het Verdrag van Tlatelolco leidde onder meer tot de oprichting van het Agentschap voor het Verbod van Kernwapens in Latijns-Amerika en de Cariben (OPANAL), dat functioneert als een regionaal nucleair verificatiebureau met de unieke opdracht om naleving van het pact te controleren. Volgens de VN secretaris-generaal zijn deze inspanningen bijzonder, omdat deze plaatsvonden op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Daarmee bestreed de regio dus de gedachte dat nucleaire wapens onmisbaar zijn bij het handhaven van de veiligheid. Voortbouwend op het succes van het Verdrag van Tlatelolco heeft de VN de oprichting van andere dergelijke regionale kernwapenvrije zones wereldwijd gepromoot.
 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug