Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaans bezoek Paus eindigt in Peru

Datum : 22/01/2018
Land : Peru

Latijns-Amerikaans bezoek Paus eindigt in Peru

Paus Franciscus I heeft zijn bezoek aan Latijns Amerika afgesloten in Peru, waar hij drie dagen aanwezig was. In Peru leidde de Paus verschillende diensten, waaronder één in Lima waar ongeveer een miljoen toehoorders aanwezig waren. Ook had hij een ontmoeting met de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, bezocht hij verschillende katholieke heiligdommen in het land en sprak hij in het Peruaanse Amazonegebied met leiders van inheemse gemeenschappen. 

Tijdens zijn bezoek aan Latijns Amerika sprak de Paus een aantal noemenswaardige kritieken uit over de situatie op het continent. Zo zei hij dat de politiek zich in verschillende landen "in een zeer zware crisis" bevindt, met name door corruptie, waardoor het politieke klimaat "meer ziek dan gezond" zou zijn. Hij noemde onder andere dat drie Peruaanse presidenten recentelijk zijn veroordeeld of aangeklaagd voor corruptie. Ook bekritiseerde hij de invloed die de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, betrokken bij een gigantisch corruptieschandaal, nog altijd heeft op het continent.

Het bezoek aan het Amazonegebied maakt hem de eerste Paus in dertig jaar die dat gebied bezocht. Hij sprak steun uit voor de inheemse gemeenschappen en hun manier van leven. Ook zei hij dat grote bedrijven, "hebzucht en consumentisme" niet de kans zouden moeten krijgen om een natuurgebied te vernietigen dat belangrijk is voor de hele wereld. Tijdens zijn laatste dienst in Lima zei de Paus dat veel mensen in de steden genoeg middelen hebben om hun families te onderhouden en ontwikkelen, maar dat er ook veel mensen zijn die die middelen niet hebben. 

Eerdere uitspraken van de Paus in Chili, dat hij voor Peru bezocht, leverden echter kritiek op. Tot woede van betrokken families zei hij dat beschuldigingen dat een bischop die hij benoemt heeft een pedofiel beschermd zou hebben "allemaal laster." Zowel in Chili als in Peru is seksueel misbruik binnen de katholieke kerk een belangrijk probleem. 

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug