Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Latijns-Amerikaanse apen eten weinig banaan

Datum : 14/12/2013

Latijns-Amerikaanse apen eten weinig banaan

Apen in Latijns Amerika eten uiteenlopende vruchten, maar de banaan hoort niet bij de favorieten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van East Anglia in Norwich in het ecologietijdschrift Oikos. Ze analyseerden gegevens van 290 studies die de afgelopen 42 jaar zijn gedaan naar het voedselpatroon van apen in Latijns Amerika.

Op basis daarvan concluderen ze dat het formaat van de apen en hun voedsel sterk samenhangen. Kleine apen eten vooral insecten. Middelgrote apen eten vooral veel fruit, tot wel vijftig soorten per dag. Grotere apen zoals spinapen eten vooral bladeren, die kleinere niet kunnen verteren.

Het populairste fruit is voornamelijk afkomstig van onbekende boomsoorten als de Pouteria en Brosimum. Bananen worden wel gegeten, maar niet veel. Volgens de onderzoekers is het daarom tijd om het clichébeeld van de banaan etende aap bij te stellen.

Overigens komt de aap die met meest met bananen in verband wordt gebracht, de chimpansee, niet in Latijns Amerika voor. Ook deze aap eet lang niet alleen bananen.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug