Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Latijns-Amerikaanse arbeidsmarkt toont opvallende vooruitgang

Datum : 04/10/2012

Latijns-Amerikaanse arbeidsmarkt toont opvallende vooruitgang

De Latijns-Amerikaanse arbeidsmarkt is in het laatste decennium sterk verbeterd, zo concludeert de Wereldbank. Volgens de Wereldbank nam het aantal arbeidsplaatsen sterk toe, steeg de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en zijn salarissen positief verbeterd.

In navolging van eerdere jaren bliven de Latijns-Amerikaanse en Caribische arbeidsmarkt goede resulaten boeken. Dit heeft een direct positief effect  op de transformatie en vooruitgang van het gebied. Dit concludeert de Wereldbank afgelopen woensdag in haar halfjaarlijkse rapport. 

Volgens de Wereldbank is het werkeloosheidpercentage historisch laag, zijn er betere salarissen, waardoor de enorme inkomensverschillen die het gebied oorspronkelijk kende, enorm zijn gedaald. De ontwikkelingen leiden in Latijns Amerika tot een grotere middenklasse en een dalende armoede.

Toch kent de situatie van de arbeidsmarkt twee gezichten, zegt topman De La Torre van de Wereldbank. Aan de ene kant hebben verbeteringen op de arbeidsmarkt geleid tot minder ongelijkheid. Aan de andere kant heeft de arbeidsmarkt zich tot dusver weinig gedifferentieerd ontwikkeld. De arbeidsmarkt kenmerkt zich door arbeid waavoor weinig onderwijs en kennis is vereist  en dat een laag niveau van technologie kent. De arbeidsproductiviteit is door het gebrek aan kennis en techniek laag.  Voor de toekomstige concurrentiepositie van het continent is het van belang dat men investeert in kennis en innovatie. 

De meest directe oorzaak voor de verbeteringen op de arbeidsmarkt is de creatie van 35.000 banen in de afgelopen jaren. Maar ondanks de vooruitgang vreest het onderzoek dat de wereldwijde economische neergang uiteindelijk ook effect zal hebben op de economische groei van Latijns Amerika.

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug