Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse landen stoppen vluchten vanuit Europa, verbieden openbare bijeenkomsten en sluiten scholen

Datum : 13/03/2020

Latijns-Amerikaanse landen stoppen vluchten vanuit Europa, verbieden openbare bijeenkomsten en sluiten scholen

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben donderdag de maatregelen opgevoerd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zoals het stoppen van vluchten van en naar Europa, het verbieden van openbare bijeenkomsten en het sluiten van scholen.

Argentinië, Bolivia, Peru, Costa Rica, Paraguay en Honduras zetten zwaardere stappen een dag nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak beschreef als een pandemie en de Verenigde Staten sommige reizen vanuit Europa beperkten.

Honduras, met twee gevallen van coronavirus, zei dat het scholen zou sluiten en openbare evenementen voor twee weken zou annuleren, en dat het de toegang van mensen uit Europa, China, Iran en Zuid-Korea zou beperken. De Nationale Autonome Universiteit van Honduras heeft de lessen voor onbepaalde tijd geschorst.

Argentinië zei dat het de afgifte van visa aan reizigers zou stopzetten en vluchten zou opschorten uit landen die het zwaarst door het virus zijn getroffen, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea en Europese landen.

Op donderdag meldde Argentinië 31 gevallen tegenover 21 de dag ervoor en één overlijden. De meeste betrokkenen waren naar het buitenland gereisd, meestal naar Europa, maar een paar mensen zijn lokaal besmet. Ambtenaren in de hoofdstad Buenos Aires zeiden dat ze het bijwonen van het publiek bij sportevenementen en grote bijeenkomsten zouden verbieden, met name die waarbij personen uit het buitenland betrokken waren, meldde het staatsagentschap Telam.

In Bolivia zei interim-president Jeanine Añez dat functionarissen de vluchten van en naar Europa zouden opschorten, scholen tot het einde van de maand zouden sluiten en bijeenkomsten van meer dan 1000 mensen zouden verbieden. Verschillende kandidaten die campagne voerden voor de presidentsverkiezingen van mei annuleerden de bijeenkomsten.

Añez drong er bij kandidaten op aan om samen te werken in een "frontale strijd" tegen het coronavirus. “Dit virus maakt het niet uit waar we vandaan komen, wat onze ideologie is of onze achtergrond", zei ze. “We lopen allemaal risico als we niet samenwerken.” Bolivia heeft drie gevallen van coronavirus, waaronder een 65-jarige vrouw die woensdag werd weggestuurd bij verschillende ziekenhuizen vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het virus.

In Peru, met 22 gevallen, zei president Martin Vizcarra dat bijeenkomsten van meer dan 300 mensen zouden worden verboden en dat de sluiting van scholen zou worden uitgebreid tot universiteiten en hogescholen. Het Andesland zei later op de dag dat het vluchten uit Europa en Azië zou opschorten.

Costa Rica zei dat het de "risicovolle" scholen voor twee weken zou sluiten en de universiteitslessen zou schorsen na bevestiging van 23 gevallen. Ambtenaren daar zeiden dat meer dan 8.000 hotelreserveringen waren geannuleerd en ze verwachten dat de inkomsten uit toerisme met de helft zullen dalen.

In Paraguay, dat zes gevallen van het virus heeft bevestigd, zei de regering dat het van vrijdag tot en met 26 maart de rechtstreekse vluchten van en naar Europa zou annuleren. De autoriteiten hadden al grootschalige bijeenkomsten en educatieve, religieuze en sportieve evenementen opgeschort.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug