Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse leiders bijeen voor top Alianza del Pacífico

Datum : 24/05/2013

Latijns-Amerikaanse leiders bijeen voor top Alianza del Pacífico

De staatshoofden van Chili, Mexico en Peru arriveerden donderdag in Colombia voor de zevende top van de Alianza del Pacífico. Alianza del Pacífico is handelsblok van verschillende Latijns-Amerikaanse landen die grenzen aan de Pacifische kust. Ook waren leiders van Spanje, Canada, Guatemala en Costa Rica aanwezig om te observeren.

Het handelsblok probeert economische integratie in de regio langs de pacifische kust te versterken en handel met Azië te vergroten. Dit wordt gedaan door de ontwikkeling van bedrijven te stimuleren door het wegnemen van protectionistisch handelsbeleid, export quota en tarieven. De leiders werden in Cali ontvangen door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij citeerde de Chinese oud-president Deng Xiaoping, die zei dat de 21ste eeuw de eeuw is van de Pacifische regio. 

Santos zegt dat Pacifisch Azië nu sterk aan het ontwikkelen is en dat Latijns Amerika hier deel van uit wil maken. Een van de eerste beslissingen die door de leiders gemaakt werd was de creatie van een internationaal fonds om kleine en middelgrote bedrijven in de deelnemende landen financieel te ondersteunen. 

Een andere belangrijke beslissing was de toelating van Costa Rica. Afgelopen donderdag ontving Costa Rica toestemming om volledig lid te worden van het handelsblok. Voorheen was het slechts observerend lid. De laatste vereiste voor een lidmaatschap was een vrijhandelsovereenkomst met Colombia, die op woensdag werd getekend. Na het tekenen heeft Costa Rica handelsverdragen met alle andere vier landen die lid zijn. Alle leden stemden voor de toetreding van Costa Rica. In totaal hebben de deelnemende landen 210 miljoen inwoners en zijn ze verantwoordelijk voor 55 procent van alle handel in Latijns Amerika. Costa Rica is het eerste land dat is toegetreden na de oprichting van de groep.

Bron : Colombia Reports, TicoTimes
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug