Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse presidenten praten met Donald Trump over Venezuela

Datum : 19/09/2017

Latijns-Amerikaanse presidenten praten met Donald Trump over Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de presidenten van Brazilië, Colombia, Panama, Argentinië en Peru uitgenodigd voor een diner deze week in New York om te praten over de situatie in Venezuela en om de banden met de regio te verbeteren.

De economische crisis in Venezuela zal hoog op de agenda staan. Het land is goed voor 10 procent van de ruwe olie die de Verenigde Staten consumeren. De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski wees de uitnodiging af nadat het parlement in zijn land hem had gedwongen tot veranderingen in zijn kabinet.  

“Trump moet laten zien dat hij in de regio goede vrienden heeft die een agenda delen met de VS, maar ik ben er niet zeker van dat hij krijgt wat hij wil”, zei een Braziliaanse diplomaat die onbekend wil blijven.

Het diner vindt plaats aan de vooravond van de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, die na de verkiezingen in 2018 aftreedt, zal niet aan de bijeenkomst deelnemen.

Trump heeft Mexico, de belangrijkste handelspartner van zijn land in Latijns Amerika, onheus bejegend. Hij beschuldigt Mexico ervan banen in te pikken en dreigt met terugtrekking uit Nafta, het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico. Bovendien eist hij dat Mexico betaalt voor de bouw van een muur langs de gezamenlijke grens om illegale migratie tegen te gaan.

Met andere Latijns-Amerikaanse landen heeft Trump geen initiatieven. Twee van de uitgenodigde landen, Colombia en Peru, zijn lid van de TTP (het Trans-Pacifische Accoord voor Economische Samenwerking) waaruit de VS zich hebben teruggetrokken.

Afgelopen woensdag kapittelde Trump nog Colombia, het Zuid-Amerikaanse land met de meest nauwe banden met de VS. Hij dreigde het land op een zwarte lijst te zetten omdat het geen halt toeriep aan de productie van cocaïne, die voor het grootste deel wordt verkocht in de straten van Amerikaanse steden.

Bron : Infobae, nodal
Bookmark and Share


Terug