Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse presidentes bij 100 meest inspirerende vrouwen

Datum : 09/03/2011

Latijns-Amerikaanse presidentes bij 100 meest inspirerende vrouwen

De Britse krant The Guardian heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Chileense oud-president Michelle Bachelet, opgenomen in zijn lijst van honderd meest inspirerende vrouwen. Ter ere van de internationale vrouwendag werd deze lijst samengesteld. De lijst is opgedeeld in categorieën zoals activisten, kunstenaressen, zakenvrouwen, recht en academici. De twee presidentes vallen onder de categorie politiek.

Michelle Bachelet was de eerste vrouwelijke president in Latijns Amerika en het eerste hoofd van UN Women, waarmee ze de rechten van vrouwen internationaal wil verbeteren. Tijdens de Chileense dictatuur overleefde ze martelingen van het regime. Als president van Chili gaf ze de helft van de functies in haar kabinet aan vrouwen.

Bij Dilma Rousseff wordt in de lijst vooral de nadruk gelegd op haar politieke achtergrond. Zij was een linkse activiste in Brazilië en is tijdens de militaire dictatuur van het land gevangen gezet en gemarteld. Ook legde ze de nadruk op hoe haar presidentschap de positie van vrouwen in Brazilië kan verbeteren.

Bron : Jornal do Brasil/The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug