Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

"Latijns-Amerikaanse steden onveiligste ter wereld"

Datum : 07/04/2013
Land : Honduras

"Latijns-Amerikaanse steden onveiligste ter wereld"

Denktank Seguridad, Justicia y Paz (Veiligheid, Rechtvaardigheid en Vrede) heeft een lijst van de vijftig meest gevaarlijke steden ter wereld uitgebracht. Midden en Zuid Amerika scoren hoog. De lijst is gebaseerd op het moordcijfer per 100.000 inwoners. Slechts acht van de vijftig steden op de lijst bevinden zich niet in Latijns Amerika (wel in Zuid Afrika en de Verenigde Staten). Voor het tweede jaar op rij bezet San Pedro Sula (Honduras) de eerste plaats met 1218 moorden in 2012. Moordratio is daarmee 169,3 per 100.000 inwoners. Sinds de staatsgreep in 2009 is het sowieso onrustig in de door drugshandel geteisterde stad.

De Venezolaanse hoofdstad Caracas staat derde met een moordratio van 118,9. In 2012 werden 3862 moorden gepleegd. De grote sociale verschillen, stijgende inflatie en de vele politiemoorden lijken een rol te spelen bij het hoge cijfer. De tweede Venezolaanse stad in de top tien is Barquisimeto op plaats negen met een moordratio van 71,7 per 100.000 inwoners. In 2012 werden 804 mensen omgebracht op een bevolking van 1,1 miljoen mensen. In januari brak een gevangenisopstand uit waarbij 61 doden en 120 gewonden vielen.

Cali kent een moordcijfer van 79,3 met 1819 moorden in het vorige jaar. De Colombiaanse stad staat op de zevende plek. De stad heeft 134 als zodanig geregistreerde bendes, die het moordcijfer sinds 1992 verdertienvoudigd hebben. Een groep veelplegers van ongeveer 2000 man begaat circa 13 procent van de geregistreerde geweldsdelicten. De stad telt 2,3 miljoen zielen. Colombia staat met zes steden in de ranglijst van onveiligste steden, Venezuela doet het met eentje minder. 

De enige twee Caribische steden op de lijst zijn de Jamaicaanse hoofdstad Kingston (vijfentwintigste plaats) en de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince (vijfendertigste plaats). Brazilië wordt het meest vertegenwoordigd met vijftien onveilige steden.

Bron : Versgeperst, Seguridad Justicia y Paz
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug