Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerikaanse vrouw: machtig én mishandeld

Datum : 08/03/2012

Latijns-Amerikaanse vrouw: machtig én mishandeld

In dezelfde landen waar de hoogste cijfers zijn voor vrouwenmishandeling en tienerzwangerschappen, hebben vrouwen ook de machtigste posities bereik. Nergens ter wereld zijn zoveel vrouwen doorgedrongen tot politieke topfuncties. Latijns Amerika wordt gekenmerkt door ongelijkheid, maar ook door haar economische succes in deze crisistijd.

Het continent is ook berucht vanwege het vele geweld tegen vrouwen. Tegelijk hebben vrouwen er een ongekende macht, meer dan in de meeste Europese landen. In Europa is er nog geen gekozen vrouwelijke president geweest, terwijl al in 1990 Violeta Chamorro president werd van Nicaragua.

Vandaag de dag wordt 40 procent van de Latijns-Amerikaanse bevolking geregeerd door een vrouw: Dilma Rousseff in Brazilië, Cristina Fernández in Argentinië en Laura Chinchilla in Costa Rica. En wie weet schaart Mexico zich daar bij als de kandidaat van de PAN, Josefina Vásquez Mota, de verkiezingen wint. Dan zou zelfs 60 procent van de bevolking door een vrouw worden bestuurd.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug