Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Lee Perry ontvangt hoge culture onderscheiding

Datum : 09/10/2013
Land : Jamaica

Lee Perry ontvangt hoge culture onderscheiding

In Jamaica heeft het Ministerie van Jeugd- en Cultuurzaken de hoogste culture onderscheiding, de 'Gouden Musgrave , verleend aan studiotovenaar, dubpionieer en zanger Lee “Scratch” Perry (77). Het ministerie reikt jaarlijks de Gouden Musgrave Medaille uit aan Jamaicanen die een “onderscheidende” rol spelen in de verspreiding en ontwikkeling van literatuur, wetenschap en kunst. 

Het ministerie stelt dat de bijdrage die de Jamaicaanse muziek heeft geleverd aan de wereld grotendeels is terug te voeren naar “het talent en eigenzinnigheid” van een man: Lee “Scratch” Perry. Zijn vooruitstrevende ideeën over ritme en, in algemenere zin, geluid zijn tot op de dag van vandaag inspiratiebron voor talloze artiesten.  

Lee Perry, ofwel Rainford Hughes Perry, begon zijn muziekcarrière als liedjesschrijver en diskjockey gedurende de jaren zestig in de Jamaicaanse hoofdstad. Hiermee oogstte hij weinig succes. Daar kwam verandering in toen een zekere Bob Marley hem vroeg om enkele liedjes te produceren, waaronder 400 Years, Duppy Conquerer en Small Axe.    

Gaandeweg de jaren zeventig nam Perry steeds meer afstand van het produceren voor anderen  en richtte zich meer op zijn studiowerk waaruit later het dubgenre zou ontstaan; lome gefilterde ritmes, (bijna) ontdaan van de melodielijn met diepe elastische baslijnen, en schrikaanjagende geluidseffecten. Dub is onder meer hoorbaar op zijn in 1973 verschenen lp Blackboard Jungle Dub. Lee Perry over zijn stijl: “Mensen herkennen mijn ritme gelijk. Mijn ritmes zijn langzaam, plakkerig bijna, alsof je in lijm trapt. En ook de bas is anders, opstandig en wanhopig, alsof er een pistool op je wordt gericht.”
Lee Perry neemt de Gouden Musgrave op 16 oktober in ontvangst.

 
 
Bron : The Gleaner, Institute of Jamaica
Bookmark and Share


Terug