Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leefomstandigheden in Chileense gevangenissen onmenselijk

Datum : 10/12/2010

Leefomstandigheden in Chileense gevangenissen onmenselijk

CHILI - De Chileense president Sebastián Piñera heeft, in reactie op de brand die afgelopen woensdagochtend in de San Miguel gevangenis in Santiago woedde, gezegd dat hij de leefomstandigheden in Chileense gevangenissen onmenselijk zijn. Inmiddels is duidelijk dat de brand aan ten minste 83 gedetineerden het leven heeft gekost. Veertien slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Dit jaar heeft Chili heel wat rampen te verduren gehad. De aardbeving in februari, die gevolgd werd door tsunami’s, eiste in totaal meer dan 800 levens. In augustus stortte de San José-mijn in, maar reddingswerkers wisten de 33 mijnwerkers in oktober levend naar boven te halen. Een mooi verhaal voor de rest van de wereld, maar van korte duur. Dit succes wordt nu overschaduwd door de gevangenisbrand van afgelopen woensdag.
De brand brak uit tijdens een gevecht tussen de gevangenen op de bovenste verdieping van de vijfde toren van het complex. Vermoedelijk zijn toen matrassen in brand gestoken. Meer dan zes uur lang hebben families van de gedetineerden buiten de gevangenis de situatie moeten aanzien en afwachten. De brandweer was snel ter plaatse, maar familieleden zeggen dat de bewakers aanvankelijk de poorten gesloten hielden. De overbevolking en het slechte toezicht binnen de gevangenis worden als hoofdoorzaken aangewezen voor het hoge aantal slachtoffers. Er verbleven 1.900 gedetineerden, terwijl de gevangenis was gebouwd voor niet meer dan 700 mensen. Die ochtend zouden er niet meer dan vijf bewakers in het complex aanwezig zijn, al beweert Piñera dat het er minstens zes waren.

“Het gevangenissysteem dat Chili nu heeft, verdient het land niet. Dit is een probleem waar we al lang mee kampen”, zei Piñera tijdens zijn bezoek aan één van de ziekenhuizen waar de slachtoffers zijn opgenomen. “We moeten goed inzien dat dit niet thuishoort in een land dat goed voor mijn mensen wil zorgen”.  De rechtse president, die het land sinds afgelopen maart regeert, voegde er aan toe dat plannen voor verbetering reeds in ontwikkeling waren. In oktober is er door zijn regering een plan gepresenteerd om drie nieuwe gevangenissen te bouwen. Als gevolg op de brand van gisteren heeft hij donderdag aangekondigd om 460 miljoen dollar in verbetering van de situatie te willen investeren.

Chili heeft één van de hoogste percentages gevangenen ter wereld, maar het is niet enige Latijns-Amerikaanse land dat dit probleem heeft. In veel landen zijn de gevangenissen overvol. Dit heeft in het verleden vaker rampzalige gevolgen gehad. In El Salvador vielen vorige maand 19 doden tijdens een gevangenisbrand. Ook in Brazilië en Honduras hebben zich soortgelijke rampen afgespeeld.
 

Bookmark and Share


Terug