Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Legalisering marihuana in Uruguay 'onwettig'

Datum : 13/12/2013
Land : Uruguay

Legalisering marihuana in Uruguay 'onwettig'

Het besluit vanUruguay om de productie, handel en consumptie van marihuana te legaliseren, is een schending van het internationale recht, volgens  de waakhond van de Verenigde Naties, de International Narcotics Control Board (INCB).

De INCB waarschuwde dat de legalisering jonge mensen in gevaar bracht en “bijdroeg aan het op jongere leeftijd ontstaan van verslaving”.  De nieuwe wet staat het geregistreerde Uruguyanen boven de achttien jaar toe om maandelijks veertig gram marihuana te kopen. De regering hoopt hiermee de drugskartels te ontmantelen. 

Baas van de INCB, Raymond Yans, zei vebaasd te zijn dat de regering in Montevideo “willens en wetens had besloten het verdrag te breken dat internationaal is erkend. In een verklaring noemde Yans de bewering dat de wet zou helpen de criminaliteit te verlagen “een ongefundeerde aanname”.  De INCB is een onafhankelijk orgaan van deskundigen dat is opgericht door de Verenigde Naties om te monitoren of landen internationale drugsverdragen nakomen. 

Na een debat van bijna twaalf uur gaven senatoren op dinsdag hun goedkeuring aan de wet, waarmee Uruguay het eerste land ter wereld wordt dat de productie en handel van marihuana legaliseert. Senator  Roberto Conde zei dat de wet een antwoord was op de werkelijkheidm gezien het feit dat de “war on drugs” had gefaald. 

Maar niet iedereen is gelukkig met de wet. Senator Pedro Bordaberry van de conservatieve Rode Partij zei: “We stonden altijd bekend om ons excellente vlees en voetbal, nu kijkt de wereld naar ons vanwege marihuana.” Alfredo Solari van de oppostie zei dat Uruguay nie zou moeten “experimenteren” met zijn bevolking. Veel senatoren spraken zich uit tegen de wet, vordat die met zestien tegen dertien stemmen werd aangenomen. 

Honderden jonge mensen kwamen bijeen voor het Cogresgebouw in hoofdstad Montevideo om de stemming opeen groot scherm te volgen. Veel van hen deelden een joint met hun vrienden. Ze feestten met reggaemuziek en sommigem zwaaiden met marihuanablaadjes. Ook binnen de Senaat heerste een feestelijke stemming, waar tientallen aanhangers van president Mujica het debat bijwoonden vanaf de bezoekerstribune.  De wet was al in juli aangenomen door het Lagerhuis. 

Een groep van voormalige presidenten en invloedrijke maatschappelijke figuren, onder wie de Braziliaanse ex-president Fernando Henrique Cardoso, de Mexicaanse Ernesto Zedilloen de Colombiaanse Cesar Gaviria hadden opgeroepen marihuana te legalisern en reguleren. President Mujica vroeg zich onlangs in een interview af waarom deze leiders zich pas uitspraken voor legalisering nadat ze hun ambt hadden verlaten. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug