Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Legalisering marihuana Uruguay stap dichterbij

Datum : 02/08/2013
Land : Uruguay

Legalisering marihuana Uruguay stap dichterbij

De kamer van volksvertegenwoordigers heeft in Uruguay woensdag de legalisering van marihuana goedgekeurd. Na een veertien uren durend debat werd het voorstel met 50 stemmen voor en 46 stemmen tegen goedgekeurd. Wanneer de senaat deze beslissing bekrachtigt, wordt marihuana in Uruguay legaal. Daarmee zou Uruguay het eerste land in Latijns-Amerika zijn om dit te doen en het zelfs het eerste land ter wereld waar de staat de productie, het gebruik en de verkoop van cannabis controleert. Doordat de staat dit controleert hoopt het de risico’s van cannabis te minimaliseren. 

Er zitten wel voorwaarden aan de wet. Zo moeten gebruikers boven de 18 zijn en geregistreerd staan, mag marihuana alleen in geautoriseerde apotheken verkocht worden en kunnen gebruikers slechts 40 gram per maand kopen. Wel mogen geregistreerde gebruikers 6 planten voor eigen gebruik verbouwen.

Het Internationale Narcotica controle orgaan van de VN meldt zich zorgen te maken over mogelijke legalisering van marihuana in het Zuid-Amerikaanse land. Een wet die het goed zo keuren zou het internationale drugsverdrag, dat Uruguay ook heeft getekend, overtreden. President Mujica is van plan naar het hoofdkantoor van de VN af te reizen om het project voor regularisatie van marihuana uit te leggen. Volgens de VN kan legalisering serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van het volk. De Uruguayaanse regering hoopt die problemen juist te verminderen. Uruguay is nooit voor een oorlog tegen drugs geweest, zoals veel andere Latijns-Amerikaanse landen. Het land vindt dat je drugsproblematiek als een gezondheidsprobleem moet aanpakken en het moet scheiden van de criminaliteit. Door regularisatie hoopt Uruguay winst en macht van drugshandelaren weg te halen en gebruikers weg te houden van zwaardere drugs. 

Volgens Uruguay is ook niet het verbod, maar regularisatie de oplossing. Productie, gebruik en verkoop buiten de staat om zullen daarom wel strafbaar zijn. Kamerleden die het voorstel steunen, geloven dat de maatregelen die tot nu toe geprobeerd zijn om drugs en drugshandel tegen te gaan gefaald hebben en dat het land daarom open moet staan voor nieuwe alternatieven. Het is waarschijnlijk dat het voorstel ook in de senaat goedgekeurd wordt, aangezien de regering daar een meerderheid heeft. Verwacht wordt dat hier in oktober over gestemd zal worden en de wet nog voor het einde van dit jaar kan in gaan. De oppositie heeft al aangekondigd dat zij, ook wanneer het voorstel door de senaat goedgekeurd wordt, protest aan zullen tekenen.

Bron : BBC World, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug