Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leger Colombia doodt leider FARC

Datum : 07/11/2011
Land : Colombia

Leger Colombia doodt leider FARC

Het Colombiaanse leger heeft afgelopen vrijdag ‘Alfonso Cano’, de hoogste baas van de rebellenbeweging FARC, gedood. Dit heeft president Santos bekend gemaakt. Hij noemde de dood van Cano “de grootste klap die ooit is toegebracht aan de terreurbeweging.” Na de bekendmaking riep Santos de FARC op zich over te geven: “Als jullie niet meewerken, eindigen jullie in een cel of in een graf.”

Volgens regeringsbronnen is Guillermo León Sáenz Vargas alias ‘Alfonso Cano’ tijdens een vluchtpoging neergeschoten door grondtroepen, nadat het leger zijn schuilplaats in de zuidwestelijke deelstaat Cauca had gebombardeerd. Met zijn dood verliest de FARC haar laatste kaderlid; Pedro Antonio Marín alias Tirofijo of Manuel Marulanda is waarschijnlijk in 2008 een natuurlijke dood gestorven en Jorge Briceño oftewel El Mono Jojoy is gedood bij een legeraanval op zijn kamp in 2010.

De van oorsprong marxistische beweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten) werd in de jaren zestig opgericht. Aanvankelijk vocht de groep voor een socialistische staat, maar vanaf de jaren tachtig kwam het accent steeds meer te liggen op criminele activiteiten, zoals drugshandel, afpersing en ontvoeringen.

 

Bron : El País, El Tiempo (Colombia), Semana, Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug