Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leger valt favelas vlakbij vliegveld van Rio binnen

Datum : 04/03/2013
Land : Brazilië

Leger valt favelas vlakbij vliegveld van Rio binnen

De Braziliaanse militaire politie is in samenwerking met het leger verschillende favelas vlakbij het vliegveld van Rio de Janeiro binnengevallen. Meer dan 1300 medewerkers waren betrokken bij de actie in de wijken Caju en Barreira do Vasco. De actie maakt deel uit van het pacificatiebeleid dat de gewapende drugsbendes voor het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 uit de favelas wil verwijderen. De troepen hebben niet gevochten toen ze vlak voor zonsopgang de wijken binnenvielen.

''De operatie was een succes. We hebben de wijken veroverd zonder ook maar een schot af te vuren'', aldus een woordvoerder van de militaire politie. Zo'n drie uur na het begin van de actie hesen politieagenten vlaggen van Brazilië en Rio de Janeiro om aan te tonen dat zij nu de macht hebben in de wijk. Verschillende mensen werden gearresteerd, en er werden wapens in beslag genomen.

De actie is deel van een plan om een veilige toegang tot het vliegveld van Rio de Janeiro te garanderen voor de mega-evenementen de komende jaren. Sinds 2008 zijn meer dan dertig favelas ''gepacificeerd'' in een overheidscampagne om de veiligheid in de stad te vergroten. In en rondom deze wijken zijn de criminaliteitscijfers sterk gedaald.

Toch is er ook kritiek op het beleid. Aangezien de stad meer dan zeshonderd favelas heeft, kan de politie nooit overal aanwezig zijn. Critici beweren daarom dat de gewapende drugshandel alleen verplaatst wordt. Ook bekritiseert men dat alleen de favelas vlakbij de rijkere buurten, waar toeristen komen, worden gepacificeerd.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug