Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leider burgerwachten uit functie gezet

Datum : 11/05/2014
Land : Mexico

Leider burgerwachten uit functie gezet

In Mexico is Juan Manuel Mireles (foto), oprichter, woordvoerder en een van de leiders van de gewapende burgerwachten in de deelstaat Michoacán uit zijn functie gezet. Dit bevestigen lokale media. Mireles zelf ontkent zijn gedwongen vertrek en spreekt van “onnodig machtsvertoon.”

“Zijn rol als verdachte in een meervoudige moordzaak, de door hem verspreidde onjuistheden over de gewapende burgerwachten, en de achteruitgang van zijn verstandelijke vermogens als gevolg van zijn vliegtuigongeluk leiden ertoe dat hij niet langer deel kan uit maken van het leiderschap”, verklaart de nieuwe woordvoerder en tevens leider van de burgerwachten in Tierra Caliente, Estanislao Beltrán. Volgens commentatoren heeft Mireles zijn onwil om te ontwapenen hem de kop gekost.  

Mireles had afgelopen week felle kritiek geuit op het in zijn ogen mislukte veiligheidsplan voor Tierra Caliente, de door drugkartels gecontroleerde streek in Michoacán. Mireles zegt dat ofschoon Tierra Caliente grotendeels is gezuiverd van drugkartels, deze hun werkterrein hebben verplaatst naar onder andere de hoofdstad Morelia en de grensregio met buurstaat Jalisco. “Het inleveren van onze wapens staat gelijk aan zelfmoord.”

Daar wil de opsteller van het plan, de namens de nationale overheid aangestelde veiligheidsfunctionaris Alberto Castillo, niets van weten. Hij sprak met een deel van de burgerwachten af dat ze zich uiterlijk voor 10 mei moeten laten registreren of ontwapenen. Tegen die tijd zou het leger de misdaad wel hebben teruggedrongen. “Na die datum beschouwen we de niet geregistreerde burgermilities als misdadigers”, herhaalde Castillo afgelopen zaterdag tijdens de installatie van het eerste uit voormalige burgerwachten bestaande politiekorps.
 
 

Bron : Proceso, michoacantrespuntocero
Bookmark and Share


Terug