Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leider Haïtiaanse LGBT-beweging overleden

Datum : 27/11/2019
Land : Haïti

Leider Haïtiaanse LGBT-beweging overleden

Charlot Jeudy, oprichter en leider van de prominente LGBT-rechtenbeweging Kouraj (Creools voor ‘moed’) in Haïti, is afgelopen maandag dood in zijn huis gevonden. De doodsoorzaak is nog niet bekend; op dit moment wordt zijn dood als verdacht aangemerkt en nader onderzocht.

Toen Jeudy in 2009 Kouraj oprichtte was zijn intentie het bieden van een veilige omgeving waar homo’s, lesbo’s, bi- en transseksuelen elkaar konden ontmoeten. Maar toen na de aardbeving van 2010 buitenlandse missionarissen anti-LGBT sentimenten begonnen te verspreiden, werd het verdedigen van de rechten van de LGBT-gemeenschap het speerpunt van de jonge beweging. Dit was niet eenvoudig, vertelde hij in een interview met de Miami Herald in 2012. “Ik heb nog nooit een Haïtiaanse politicus horen zeggen dat “we gaan vechten tegen deze discriminatie die homofobie genoemd wordt, nooit… Het is feitelijk een concept dat afwezig is in de politiek.”

Eerder dit jaar waren voor het eerst regenboogvlaggen, het symbool van de LGBT-beweging, zichtbaar tijdens demonstraties. Charlot Jeudy was trots maar ook bezorgd over zijn veiligheid. En tijdens het jaarlijkse Port-au-Prince Jazz Festival werden hij en Kouraj door de Britse zangeres Joss Stone uitgekozen als goed doel dat zij tijdens haar bezoek aan Haïti wilde steunen.

Haïtiaanse mensenrechtenorganisaties  reageren verslagen op de plotselinge dood van Jeudy. De ambassade van Frankrijk condoleert het Haïtiaanse volk met dit verlies en roept de Haïtiaanse autoriteiten op om snel onderzoek te doen naar de “onduidelijke omstandigheden” waaronder Charlot Jeudy overleden is. Ook de ambassade van de Verenigde Staten heeft zijn medeleven betuigd en het belang van Jeudy en Kouraj in de strijd voor gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap genoemd.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug