Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Leidster 'Moeders van Plaza de Mayo' beschuldigd van misbruik publieke fondsen

Datum : 18/05/2017
Land : Argentinië

Leidster 'Moeders van Plaza de Mayo' beschuldigd van misbruik publieke fondsen

Een rechter in Argentinië heeft de leidster van de mensenrechtenorganisatie ‘Moeders van Plaza de Mayo’, de 88-jarige Hebe de Bonafini, veroordeeld voor misbruik van publieke fondsen die bestemd waren voor project van sociale woningbouw.

Het project was opgericht door voormalig president Cristina Fernández en werd gerund door de stichting van Bonafini's, een wereldberoemd collectief van moeders die zoeken naar hun kinderen die tijdens de dictatuur verdwenen zijn.

Bonafini was een trouwe bondgenoot van Fernández en ze zegt dat de zaak tegen haar politiek gemotiveerd is en op touw gezet door huidig president Mauricio Macri, die in 2015 aan de macht kwam.

Aanklagers beweren dat ongeveer 13 miljoen USD aan overheidsfinanciering in het Shared Dreams-programma onjuist is besteed. Ook haar voormalige assistent, Sergio Schoklender, wordt onderzocht. Bonafini heeft eerder geweigerd in de rechtzaal te verschijnen om bewijs te leveren.

Het programma 'Shared Dreams' beschikte over USD 35 miljoen voor de bouw van huizen, scholen en gezondheidscentra in arme wijken. In 2011 werd het abrupt stopgezet. Onderzoek onthulde toen dat Schoklender de grootste aandeelhouder was in Meldorek, het bouwbedrijf dat door de Moeders van Plaza de Mayo werd gebruikt.

Ook bleek Schoklender meerdere bedrijven te hebben, villa’s, luxe auto’s en jachten en er een levenstijl op na te houden die ver af staat van de nederige taak die hij moest verrichten. In sommige van die strobedrijven heeft hij meerdere familieleden van Bonafini aangesteld. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug