Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Levi's buigt voor campagne Greenpeace

Datum : 16/12/2012
Land : Mexico

Levi's buigt voor campagne Greenpeace

Levi's, de grootst jeansproducent ter wereld, wil alle schadelijke chemicaliën uit zijn productieketen bannen tegen 2020. Het bedrijf stond onder druk na een campagne van milieuorganisatie Greenpeace.

Het nieuws komt amper acht dagen na een beschuldigend rapport van de milieuorganisatie over de vervuiling door de textielsector in Mexico. Het rapport Toxic threads: under wraps onthult het dumpen van giftig afvalwater door twee van Mexico’s grootste textielfabrieken, waar kleding van merken als Levi’s, Calvin Klein, Guess en Gap wordt gemaakt. Dit onderzoek beschrijft een van de ergste gevallen van watervervuiling die Greenpeace in Mexico heeft aangetroffen. Monsters genomen bij waterlozingspijpen van beide fabrieken bevatten een cocktail aan gevaarlijke, hormoonverstorende gifstoffen. Het rapport toont ook aan hoe grote fabrieken dankzij zwakke wetgeving gewoon hun gang kunnen gaan, zonder openheid te hoeven geven over hun vervuilende productiemethoden.

In enkele dagen tijd sloten meer dan 200.000 mensen zich via Facebook aan bij een oproep aan het adres van Levi's om de productie schoner te maken. In tachtig steden over de hele wereld werd betoogd voor winkels van het merk. De fabrikant heeft nu beloofd daar tegen 2020 werk van te maken. Levi's wil tegen eind volgend jaar al van zijn vijftien grootste leveranciers in China en Mexico informatie krijgen over hun watervervuiling. Op die manier kunnen omwonenden van de fabrieken nagaan wat en hoeveel er geloosd wordt.

"Met zijn belofte om alternatieven te gebruiken voor schadelijke chemicaliën wordt Levi's een internationale voortrekker", zegt Perrre Terras van Greenpeace in Mexico. "Dit is een mijlpaal voor de manier waarop kleding wordt gemaakt en een overwinning voor de mensen in Mexico en elders in de wereld die dagelijks lijden onder de watervervuiling. 

Levi's is niet de eerste grote naam in modeland die stappen onderneemt om giftige stoffen uit de productie te weren. Eerder deden Zara, Esprit en Mango al hetzelfde. "Meer dan ooit krijgen merken als Levi's oor naar de publieke eis voor gifvrije mode", zegt Jonas Hulsens van Greenpeace België. "Hoog tijd dat ook merken als Calvin Klein, Gap en Victoria's Secret ontgiften. We blijven de giftige geheimpjes van kledingmerken onthullen, tot ze hun gebruik van schadelijke stoffen terugbrengen tot nul."

Bron : Greenpeace, MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug