Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lichaam Pablo Neruda opgegraven

Datum : 10/02/2013
Land : Chili

Lichaam Pablo Neruda opgegraven

Het lichaam van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) wordt volgende maand opgegraven, omdat twijfel bestaat over zijn doodsoorzaak. Dat heeft een rechter in Chili besloten. Neruda overleed 12 dagen na de militaire staatsgreep van 11 september 1973, die de regering van de linkse president Salvador Allende ten val bracht. Allende was bevriend met Neruda. Er is lang van uitgegaan dat de destijds 69-jarige Neruda aan kanker was gestorven. Zijn toenmalige chauffeur heeft echter beweerd dat Neruda een dodelijke injectie kreeg. 

Neruda is vooral bekend geworden door Canto General en Veinte poemas de amor y una canción desesperada, die ook in het Nederlands zijn vertaald. In 1971 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Het lijk van oud-president Allende is opgegraven in 2011. Onderzoek wees uit dat hij zelfmoord heeft gepleegd in het presidentieel paleis, dat werd belaagd door militairen. Met de coup greep Generaal Augusto Pinochet de macht in Chili.

Bron : BBC World News, Santiago Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug