Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lichaam verdwenen Hondurese journalist gevonden

Datum : 09/05/2012
Land : Honduras

 Lichaam verdwenen Hondurese journalist gevonden

Twee dagen na zijn vermissing is het lichaam gevonden van de Hondurese journalist en voorvechter van homorechten Erick Martínez. Volgens politiemensen vertoonde het lichaam sporen van wurging.

Het motief voor de moord op Martínez is niet duidelijk, maar mensenrechtengroepen zeggen dat al ruim twintig medewerkers van de media in Honduras zijn vermoord sinds 2009. Het land heeft de hoogste moordcijfers ter wereld: 86 per 100.000 inwoners, volgens cijfers van de Verenigde Naties.

Het lichaam van Martínez werd gevonden langs een weg in het dorp Guasculile, ten noorden van hoofdstad Tegucicalpa. Martínez werkte voor LGBT, een organisatie die opkomt voor de rechten van homo’s, biseksuelen en  transseksuelen.  Vorig jaar is hij ook gekozen tot kandidaat van een partijencoalitie die is ontstaan na het afzetten van president Manuel Zelaya drie jaar geleden. 

In december vorig jaar waarschuwde de commissaris voor de mensenrechten van Honduras dat journalisten een groeiend gevaar liepen temidden van de toenemende drugshandel en andere georganiseerde misdaad. Een rapport van het commissariaat van de mensenrechten stelde in april dit jaar dat minstens twintig leden van de LGBT tussen 2010 en 2011 zijn vermoord.

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug