Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Lima Groep' keurt Maduro's oproep tot verkiezingen af

Datum : 15/02/2018
Land : Venezuela

'Lima Groep' keurt Maduro's oproep tot verkiezingen af

De ‘Lima Groep’ van Latijns-Amerikaanse landen plus Canada hebben kritiek uitgeoefend op de Venezolaanse regering omdat die op 22 april verkiezingen wil houden zonder dat er een  overeenkomst is met de oppositie.

In een verklaring laten de veertien landen weten dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn zolang Venezuela politieke gevangenen heeft, de oppositie niet ten volle kan deelnemen en Venezolanen die in het buitenland wonen niet mogen stemmen.

Ze dringen erop aan een nieuwe kalende voor de verkiezingen te bepalen. De verklaring zei nog net niet dat de groep de resultaten van de verkiezingen niet zou erkennen, hoewel verschillende leden, waaronder buurland Colombia van Venezuela, dit al wel hebben gezegd.

De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Cayetana Aljovín, zei op een persconferentie dat president Nicalás Maduro van Venezuela niet welkom was op een Amerikaanse top in Lima op 13 en 14 april. Maduros had recent laten weten aanwezig te zullen zijn op de top. De Lima Groep respecteert het besluit van Peru. 

De Lima Groep beloofde ook inspanningen te coördineren voor de opvang van een Venezolaanse exodus, die druk legt op de buurlanden. Colombia en Brazilië hebben de grenscontroles vorige week aangescherpt om greep te krijgen op de toestroom van honderdduizenden wanhopige migranten.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug