Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

López Obrador weigert leiderschap PRD

Datum : 28/02/2011
Land : Mexico

López Obrador weigert leiderschap PRD

Andrés Manuel López Obrador gaat niet in op het verzoek van zijn partij om partijleider te worden. López Obrador was in 2006 presidentskandidaat voor de linkse Democratische-Revolutionaire Partij (PRD) en verloor uiterst nipt van Felipe Calderón van de Nationale Actie Partij (PAN). Na 2006 ontstond een richtingenstrijd binnen de PRD en raakte Calderón verzeild in een drugsoorlog en economische crisis.

Omdat al snel duidelijk werd dat dit de Revolutionair-Institutionele Partij (PRI), die Mexico van 1920 tot 2000 regeerde, van deze situatie zou profiteren en beide partijen dat niet willen, krijgt een alliantie tussen PAN en PRD steeds meer vorm. Met succes hebben ze bij verschillende lokale en regionale verkiezingen een gezamenlijke kandidaat ingezet.

López Obrador ziet deze samenwerking echter niet zitten en zal nu mogelijk buiten de PRD om deelnemen aan de presidentsverkiezingen in 2012. “Ik heb al een route bepaald. We zullen een totaal nieuwe weg afleggen en niet meer het gebaande pad van altijd. Niet de weg van de maffia, maar die van de werkelijke veranderring voor Mexico”, aldus  ‘AMLO’.

Hij benadrukt dat de enige optie voor de PRD om haar positie als partij te herwinnen, is terugkeren naar haar wortels en de alliantie met de PAN verbreken. “De partij van de maffia”, volgens López Obrador, die er nog altijd van overtuigd is dat bij de verkiezingsuitslag van 2006 gefraudeerd is en dat hij zelf de wettige president is. 

Bron : Excelsior
Bookmark and Share


Terug