Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

López Obrador wint verkiezingen Mexico

Datum : 02/07/2018
Land : Mexico

López Obrador wint verkiezingen Mexico

De Mexicaanse verkiezingen zijn gewonnen door Andrés Manuel Lopez Obrador, beter bekend onder het acroniem Amlo. In de exitpolls krijgt Lopez Obrador meer dan twee keer zoveel stemmen als zijn belangrijkste tegenstander Ricardo Anaya. De voormalig burgermeester van Mexico Stad sprak in overwinningstoespraak over een "historische dag" en beloofde "diepgaande veranderingen" in te zullen gaan voeren. Andere kandidaten hebben de overwinning geaccepteerd en hun felicitaties uitgesproken. Anaya benadrukte: "Ik accepteer zijn overwinning en feliciteer hem. Ik wens hem het beste in het belang van Mexico." 

Het belangrijkste campagnepunt van López Obrador was corruptie, waarvoor hij een harde aanpak beloofde. In zijn toespraak herhaalde hij deze belofte: "Corruptie is het resultaat van een decadent politiek regime. Wij zijn er heilig van overtuigd dat dit kwaad de oorzaak is van sociale en economische ongelijkheid, en dat corruptie ook schuldig is voor het geweld in dit land." Hij beloofde dat niemand die bij corruptie betrokken is gespaard zal worden. 

Internationaal worden veel vragen gesteld over wat deze verkiezing betekent voor de relatie met de Verenigde Staten. Tijdens zijn campagne was López Obrador vaak zeer kritisch over Donald Trump, wiens anti-immigratiebeleid hij "onverantwoordelijk" en "racistisch" noemde. In zijn overwinningstoespraak zei López Obrador echter "vriendschappelijke relaties" te willen. Trump feliciteerde de nieuwe president met zijn overwinning in een tweet. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug