Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lot van Colombia berust op oplossing van dispuut over land, volgens de FARC

Datum : 19/12/2012
Land : Colombia

Lot van Colombia berust op oplossing van dispuut over land, volgens de FARC

In een verklaring laat Ivan Marquez, de hoofdonderhandelaar van de guerrillagroep FARC weten dat “er niets belangrijkers voor ons is dan de mening van de mensen en hun sociale organisaties die getroffen zijn door de problemen over land en landeigendom. Want het lot van Colombia rust op de oplossing van deze problemen.”

De mededeling kwam vlak voor de hervatting van de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering, na een rustperiode van drie dagen. Land en voedselproductie worden besproken tijdens een forum, dat dinsdag is begonnen in hoofdstad Bogotá.  Zowel regionale leiders, maatschappelijke organisaties, internationale bureaus en regeringsambtenaren als vertegenwoordigers van landeigenaren en boeren doen aan het forum mee. 

Opvallend afwezige was José Felix Lafaurie, voorzitter van de Colombiaanse Federatie van Veeteelt (Fedegan), die het forum “zinloos” noemde. Het forum is volgens hem zinloos, “omdat er twee tegengestelde meningen zijn: de FARC die het kleinbedrijf verdedigt en wij, die geloven dat we voor de globalisering moeten produceren.” 

De weigering van Lafaurie heeft tot boze reacties geleid. Vertegenwoordiger van de Groene Partij en medevoorzitter van de Vredescommissie van de regering, Angela Maria Robledo, noemde Lafourie “een uitgesproken vijand van vrede.” Senaatsvoorzitter Roy Barreras zei dat de verklaring van Lafaurie “ zonder precedent en verbazingwekkend was.”

Maar Ivan Marquez blijft erbij dat het forum belangrijk is voor de vredesonderhandelingen: “de structuur van landeigenaar en land blijft een fundamentele oorzaak van de confrontatie die Colombia laat bloeden.” Marquez riep ook op om 17 miljoen hectare land te herverdelen onder de slachtoffers van “staatsterrorisme.”

Foto: Ricardo Tellez alias “Rodrigo Granda”, Mauricio Jaramillo, Andres Paris alias “El medico

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug