Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Loterijbaas aangehouden voor moord Helmin Wiels

Datum : 23/11/2019
Land : Curaçao

Loterijbaas aangehouden voor moord Helmin Wiels

Loterijbaas Robbie dos Santos is maandagochtend op Sint Maarten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels in 2013. Dos Santos heeft in 2014 al kort vastgezeten hiervoor en is altijd als verdachte aangemerkt gebleven.

Dos Santos is een verdachte in de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de politieke moord op Wiels. De halfbroer van Dos Santos, oud-minister George Jamaloodin, heeft in augustus 28 jaar gevangenisstraf gekregen voor het geven van de opdracht en het betalen van de moord. Dos Santos wordt door het OM gezien als (één van de) geldschieters. 

Dos Santos is de eigenaar van loterijketen Robbie’s Lottery, het grootste gokbedrijf van het eiland. Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Dos Santos heeft nu genoeg bewijs opgeleverd om de loterijbaas aan te houden. In 2014 zat Dos Santos vier dagen vast. Nu zit de loterijbaas acht dagen vast en wordt dan voorgeleid aan de rechter-commissaris, die moet beslissen of het voorarrest verlengd wordt. Dos Santos wordt op korte termijn overgebracht naar Curaçao.

Helmin Wiels was de oprichter en leider van de partij Pueblo Soberano (Soeverein Volk) en pleitte voor een onafhankelijk Curaçao. Ook wilde hij de corruptie op het eiland aanpakken. Wiels verdacht Dos Santos van illegale gokpraktijken en had vlak voor zijn dood beloofd een dossier hierover openbaar te maken. Het OM ziet dit als motief voor de moord. Jamaloodin en Dos Santos hebben altijd betrokkenheid bij de moord ontkend.

Huurmoordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas kreeg in augustus 2014 een levenslange gevangenisstraf voor drie moorden, waaronder de moord op Wiels. In 2017 kreeg Burney ‘Nini’ Fonseca, de bemiddelaar tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de liquidatie, 25 jaar gevangenisstraf.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug