Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Luchtbombardement in Colombia

Datum : 02/02/2018
Land : Colombia

Luchtbombardement in Colombia

De Nationale Inheemse Organisatie van Colombia (ONIC) heeft de Colombiaanse luchtmacht aangeklaagd. Volgens woordvoerder Luis Fernando Arias zijn inwoners van drie verschillende inheemse gemeenschappen op de vlucht geslagen na een luchtaanval op een kamp van guerrillabeweging ELN in het departement Chocó.

Legerwoordvoerders ontkenden echter dat er sprake zou zijn van aanvallen op de burgerbevolking. Eén wellicht gedwongen gerekruteerd inheems meisje, ‘Natalia’ zou zelfs bevrijd zijn bij de actie van militairen waarbij verder drie mensen werden aangehouden.

“Een bombardement is een militaire optie waarbij verschillende technieken en procedures samenkomen met maximale toepassing van de mensenrechten”, verzekerde generaal Alberto José Mejía, commandant van de betrokken strijdkrachten.

Luis Fernando Arias (foto) maakt zich echter bezorgd over de verheviging van het conflict tussen overheid, het Nationale Bevrijdings Leger (ELN) en gewapende paramilitaire strijdgroepen waarbij de inheemse bevolking gemangeld wordt. Nog maar kort geleden was er sprake van een wapenstilstand tussen leger en ELN,  maar generaal Mejía bevestigde dat het doelwit van de operatie een bijeenkomst van twee commissies van het front ‘Che Guevara’ van de ELN was. “Veel ELN strijders zijn gevlucht en we weten dat er doden gevallen zijn”.

Volgens de nieuwszender Noticas Caracol zou de ELN druk op de familie van het inheemse meisje uitgeoefend hebben om niet toe te geven dat ze guerrillastrijdster was. De ONIC is echter fel tegenstander van het rekruteren van inheemse minderjarigen en ontkent dat haar identiteit al bekend is.

“In elk geval, als er een meisje in het kamp van de opstandelingen aanwezig geweest zou zijn, is dat ongetwijfeld tegen haar zin gebeurd”, aldus Luis Fernando Arias.

 

 

Bron : noticias.caracoltv.com
Bookmark and Share


Terug