Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Luchtincident boven het Caribisch gebied

Datum : 22/07/2019
Land : Venezuela

Luchtincident boven het Caribisch gebied

Een Venezolaanse straaljager  “volgde op agressieve wijze” een Amerikaans inlichtingenvliegtuig boven de Caribische Zee, zeiden Amerikaanse defensieambtenaren afgelopen zondag. Ze noemden de manoeuvre "onprofessioneel."

US Southern Command (SOUTHCOM) zei dat de in Rusland gemaakte Venezolaanse SU-30 “Flanker” vrijdag is vertrokken vanaf een vliegveld 320 kilometer ten oosten van Caracas en een US EP-3 op een “onveilige afstand volgde, wat de bemanning en het vliegtuig in gevaar bracht.”

"Het EP-3-vliegtuig, dat een missie uitvoert in goedgekeurd internationaal luchtruim, werd op onprofessionele wijze benaderd door de SU-30 ... De VS voeren routinematig multinationaal erkende en goedgekeurde detectie- en monitoringmissies uit in de regio om de veiligheid te waarborgen van onze burgers en die van onze partners", aldus SOUTHCOM.

SOUTHCOM zei in een aparte post op Twitter dat de actie de “onverantwoordelijke militaire steun'”van Rusland aan het “onwettige regime” van de Venezolaanse president Nicolás Maduro toonde. Het onthulde ook Maduro’s “roekeloosheid en onverantwoordelijk gedrag, die de rechtsstaat ondermijnt'.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert sinds januari in politieke onrust, toen Juan Guaidó, voorzitter van de Nationale Vergadering, zich tot waarnemend president verklaarde in een directe uitdaging van het gezag van Maduro. De oppositieleider wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen, maar heeft de Venezolaanse socialistische leider niet kunnen verjagen.

De VS hebben Rusland beschuldigd van het ondersteunen van Maduro terwijl de crisis zich uitbreidde door militaire vliegtuigen te leveren, waaronder de SU-30.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug