Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lucia Topolansky eerste vrouwelijke vicepresident van Uruguay

Datum : 14/09/2017
Land : Uruguay

Lucia Topolansky eerste vrouwelijke vicepresident van Uruguay

Lucia Topolansky, senator en echtgenote van ex-president Jose Mujica, is de eerste vrouwelijke vicepresident van Uruguay geworden. Topolansky is, net als haar echtgenoot, een voormalige linkse guerrillera. Na dertien jaar in de gevangenis wist ze te ontsnappen en ze overleefde marteling. Ze nam het ambt over na het aftreden van Jose Sendic wegens aantijgingen van corruptie.

Urugua wordt sinds 2005 geleid door de linkse partij Frente Amplio (Breed Front), die een beleid van sociaal welzijn heeft gepromoot. Volgens de grondwet zou Sendis moeten worden opgevolgd door de senator met de meeste stemmen in de laatste verkiezingen. Dat zou Jose Mujica zijn geweest, de ex-president die wereldwijd bekend werd doordat hij het grootste deel van zijn salaris weggaf en de naam kreeg “de armste president ter wereld”.

Mujica komt echter niet in aanmerking wegens een verbod op presidentiële herverkiezing; de senator die na hem kwam was zijn vrouw. Topolansky zal ook de Senaat voorzitten en de algemene vergadering van het Congres.

Mujica en Topolansky waren in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bij de gewapende opstand in Uruguay betrokken, die bekend staat als de Tupamaro beweging. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug