Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula geeft groen licht voor presidentskandidaat

Datum : 25/04/2018
Land : Brazilië

Lula geeft groen licht voor presidentskandidaat

De Braziliaanse ex-president Lula da Silva, die wegens corruptie in de gevangenis zit, heeft zijn Arbeiderspartij (PT) afgelopen dinsdag groen licht gegeven om een nieuwe kandidaat te vinden voor de presidentsverkiezingen in oktober. Lula leidt nog de peilingen. “Ik wil dat jullie je geheel vrij voelen om welke beslissing dan ook te nemen die jullie nodig achten, want 2018 is een belangrijk jaar voor de pT, voor links en voor de democratie”, schreef Lula in een brief aan de partijleiding.

De PT heeft het aanbod afgeslagen en partijvoorzitter Gleisi Hoffmann schreef op Facebook dat hij hun kandidaat zou blijven. “De mensen willen dat Lula vrij komt, dat Lula president wordt! Er is geen plan B, omdat Lula onschuldig is”, schreef ze. Ze zei dat Lula’s kandidaatstelling later dit jaar zou worden goedgekeurd tijdens een nationale conventie.

De partij heeft gezegd alle legale wegen te zullen bewandelen in de hoop dat Lula mee kan doen aan verkiezingen, waarin hij de favoriet is. Voorafgaand aan de stemming heeft de PT de onvoorwaardelijke steun voor zijn mede-oprichter versterkt, die op 7 april voor twaalf jaar in de cel is beland, door de verplaatsing van het hoofdkwartier naar de zuidelijke stad Curitiba, waar hij zijn straf uitzit.

Deskundigen zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat hij toestemming krijgt mee te doen aan de verkiezingen. De partij heeft geen andere leiders met het charisma en de ervaring van Lula om hem te vervangen. Een mogelijke vervanger is voormalig burgemeester van Sao Paulo,  Fernando Haddad. Een andere kandidaat zou ex-minister Jaques Wagner kunnen zijn. De eerste krijgt waarschijnlijk niet voldoende steun en de laatste heeft te maken met verdenking van corruptie.

In zijn brief zei Lula dat hij “gelukkig” was met de laatste peiling van Datafolha, waariot bleek dat hij, ondanks zijn gevangenschap, nog 31 procent van de stemmen zou krijgen. Dit is 6 procent minder dan bij de voorlaatste peiling.

Lula is veroordeeld voor het aannemen van een appartement aan zee; dit is een steekpenning van een groot bouwbedrijf, dat is gelieerd aan het staatsoliebedrijf Petrobras. De ex-president houdt vol dat hij ten onrechte is beschuldigd om te voorkomen dat hij meedoet aan de verkiezingen.

De deadline voor de registratie als kandidaat is 15 augustus. Volgens de wet betekent zijn veroordeling dat hij wordt uitgesloten van de verkiezingen, maar het Hoge Kies Tribunaal zal op 17 september definitief uitspraak doen.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug