Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula in race voor presidentschap, als Rousseff niet meedoet

Datum : 03/06/2012
Land : Brazilië

Lula in race voor presidentschap, als Rousseff niet meedoet

Voormalig Braziliaans president Lula da Silva zei in een televisie-interview dat hij 2014 kandidaat is voor het presidentschap als huidig president Dilma Rousseff zich niet herkiesbaar stelt.

Lula verzekerde dat hij zich inzet voor de herverkiezing van Rousseff. Mocht zij niet herkiesbaar zijn, dan zal ik meedoen.  Hij wil daarmee voorkomen daten een ‘toekan’ , de sociaal-democratische oppositie’ weer aan de macht kan komen.

In het interview sprak Lula zijn steun uit aan Fernando Haddad, die in oktober meedoet aan de burgemeestersverkiezingen in Sao Paulo voor de PT (Arbeiderspartij).  “Sao Paulo heeft het enthousiasme nodig van iemand als Haddad, zoals hij die ook had in zijn tijd als Minister van Onderwijs in mijn regering.” 

Lula da Silva ,een voormalig vakbondsleider, werd in 2002 tot president gekozen, als opvolger van  Fernando Henrique Cardoso. Die was lid van de centrum-linkse PSDB (sociaal-democratische partij ofwel toekans). Rousseff, lid van Lula’s Arbeiderspartij , is sinds januari 2011 president. Volgens de Braziliaanse grondwet mogen presidenten twee termijnen achter elkaar in functie zijn.  Na een termijn buiten functie, mag een voormalig president weer meedoen aan verkiezingen. 

Het televisie-interview was het eerste dat Lula gaf sinds hij 17 maanden geleden aftrad als president. 

Bron : Mercopress, Santiago Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug