Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula kan mogelijk deels vrijkomen in september

Datum : 25/04/2019
Land : Brazilië

Lula kan mogelijk deels vrijkomen in september

De Braziliaanse voormalige president, Lula da Silva, kan zijn straf mogelijk gedeeltelijk in vrijheid uitzitten vanaf september. Afgelopen dinsdag besloot een rechtbank zijn straf voor twee veroordelingen wegens corruptie te verminderen.

De populaire politicus begon een jaar geleden met het uitzitten van een twaalf jaar durende gevangenisstraf. Hij was veroordeeld voor corruptie en witwassen, na het accepteren van een steekpenning van een ingenieursbedrijf in de vorm van een luxueus appartement aan de kust.

Het hooggerechtshof, de een na hoogste rechtbank van het land, vond dat de straf in hoger beroep buitensporig was verhoogd en verminderde Lula’s straf tot acht jaar en tien maanden.

Nu een gedeelte van zijn straf er op zit kan Lula, die zelf verklaart onschuldig te zijn, de rest van de straf mogelijk overdag in vrijheid uitzitten en alleen de nachten in de cel doorbrengen.

De gedeeltelijke vrijlating is afhankelijk van het hoger beroep waarin de rechtbank nog moet komen met het vonnis. Het betreft zijn tweede veroordeling voor corruptie en witwassen voor het aannemen van steekpenningen van twee ingenieursbedrijven in de vorm van restauratie van een landhuis van Lula en zijn familie.

Als de rechtbank in hoger beroep besluit de veroordeling en een tweede straf van twaalf jaar en elf maanden in stand te houden, zonder het vonnis van afgelopen dinsdag in acht te nemen, valt de droom van de drieënzeventigjarige Lula alsnog in duigen. De eerste Braziliaanse president afkomstig uit de arbeidersklasse is daarnaast voor zes andere corruptiezaken aangeklaagd.

Lula regeerde Brazilië van 2003 tot 2010, introduceerde sociale programma’s die miljoenen Brazilianen uit de armoede hebben getild in een tijd dat de grootste economie van Latijns Amerika profiteerde van groei die werd aangedreven door de forse globale stijging van grondstofprijzen.

Hij was enorm populair toen hij afscheid nam als president. Zijn reputatie en die van zijn partij werd echter beschadigd door corruptieschandalen en de afzetting van de door hem gekozen opvolger Dilma Rousseff.

De afkeer onder de bevolking van deze schandalen leidde mede tot de overwinning van president Jair Bolsonaro het afgelopen jaar.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug