Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Lula stopt als commentator van WK

Datum : 05/07/2018
Land : Brazilië

Lula stopt als commentator van WK

De gevangengezette voormalige Braziliaanse president Lula da Silva heeft besloten geen commentaar meer te geven op het WK voetbal voor de Braziliaanse televisie om te voorkomen dat de verkiezingsregels worden geschonden. De 72-jarige linkse politicus was de koploper voor de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar tot zijn opsluiting in april, nadat hij veroordeeld was voor het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf OAS.

"Om te voldoen aan de electorale wetgeving, die prekandidaten verbiedt om vanaf 30 juni deel te nemen aan radio- en tv-programma's, zal zijn commentaar niet meer worden uitgezonden tijdens het programma van Jose Trajano op TVT," zei Lula’s Arbeiderspartij  (PT) in een verklaring. Hoewel zijn 12-jarig vonnis hem verhindert om zich kandidaat te stellen bij de verkiezingen van 7 oktober, blijft Lula volhouden dat zijn naam binnen drie maanden op het stembiljet zal verschijnen.

Lula, die eerder twee termijnen vervulde als president van Brazilië, beweert dat zijn gevangenschap politiek gemotiveerd is en heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn vonnis. aangesproken. Hij beweert dat hij onschuldig is en hij noemt de beschuldiging dat hij een  appartement aan zee zou hebben aanvaard als een samenzwering die erop gericht is hem te beletten mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Lula begon op 18 juni met zijn commentaar bij het WK in het programma van Trajano. Hoewel hij daarmee stopt, blijft hij commentaar geven op zijn persoonlijke website. Hij zei dat Neymar en zijn teamgenoten de finale zouden kunnen bereiken als ze "blijven spelen met teamgeest en voetbalsolidariteit."

Ondanks zijn gevangenschap leidt Lula nog steeds in de peilingen voor de verkiezingen.  Echter, in mei dienden aanklagers nieuwe beschuldigingen van corruptie in tegen hem en drie  anderen, omdat er naar verluidt $ 40 miljoen was beloofd door bouwgigant Odebrecht.

Deze schandalen hebben de reputatie van Lula ernstig aangetast na een enorm succesvol presidentschap van 2003 tot 2011. Hij vertrok met torenhoge populariteitscijfers na een periode van economische bloei en veelgeprezen sociale programma's om de armoede te verminderen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug