Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula toch genomineerd als presidentskandidaat

Datum : 06/08/2018
Land : Brazilië

Lula toch genomineerd als presidentskandidaat

In de Braziliaanse stad São Paulo hebben zo'n 2000 leden van Arbeiderspartij PT Luiz Ignacio 'Lula' da Silva genomineerd als presidentskandidaat voor de verkiezingen in oktober dit jaar. Lula's deelname is echter nog onzeker omdat hij momenteel in de gevangenis een straf van twaalf jaar uitzit voor corruptie. Vanuit de gevangenis mag hij in principe niet deelnemen, maar in de peilingen is Lula nog altijd veruit de populairste kandidaat.

De oud-president ontkent alle beschuldigingen en zegt dat zijn straf deel uitmaakt van een politiek spel om hem politiek buitenspel te zetten. Tijdens de PT-bijeenkomst werd een bericht van de leider voorgelezen: "Ze willen het recht van de bevolking om hun leider te kiezen uitschakelen. Ze willen een democratie creëren zonder het volk. Wij hebben een enorme verantwoordelijkheid." Veel toehoorders droegen tijdens de bijeenkomst een Lula-masker. 

De beoogde vice-president van Lula zal deze week aangekondigd worden. Dit is een belangrijke beslissing voor de PT, omdat deze man of vrouw verkozen zou kunnen worden als Lula niet deel mag nemen. Lula verloor zijn eerste hoger beroep in januari, waarbij de straf zelfs verhoogd werd van negen naar twaalf jaar. Hij wacht nog altijd op de rechterlijke beslissing over zijn deelname aan de presidentsverkiezingen, maar de Braziliaanse wet stelt dat iemand die een beroep tegen een strafrechtelijke veroordeling verliest niet aan de verkiezingen mag deelnemen. 

Ook twee andere partijen kondigden dit weekend hun presidentskandidaten aan. Voormalig PT-minister Marina Silva zal de strijd aangaan voor de centrum-linkse partij Rede en Geraldo Alckmin, voormalig gouverneur van São Paulo, vertegenwoordigt de centrum-rechtse Sociaal Democratische Partij. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug