Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula verliest tweede beroep

Datum : 27/03/2018
Land : Brazilië

Lula verliest tweede beroep

Een Braziliaans hof van beroep verwierp maandag 26 maart een pleidooi van voormalig president Luiz Inácio (Lula) da Silva. Hiermee blijft de veroordeling van twaalf jaar gevangenisstraf wegens corruptie staan. Lula mag hierdoor waarschijnlijk niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van dit jaar.

Het vonnis van maandag werd uitgesproken door een regionale rechtbank gevestigd in de zuidelijke stad Porto Alegre. Dit is dezelfde rechtbank die twee maanden geleden Lula’s oorspronkelijke veroordeling voor omkoping en witwassen bevestigde. Ook verhoogde het toen zijn straf van negen naar twaalf jaar. De rechtbank zei dat Lula al opgesloten kan worden voordat alle juridische procedures zijn uitgeput.

Het voormalig staatshoofd blijft in ieder geval tot 4 april vrij. Het Hooggerechtshof beslist dan of de veroordeelde tijdens de beroepsprocedure vrij kan blijven. De zaak tegen Lula, die elke beschuldiging ontkent, is grotendeels gebaseerd op verklaringen van mensen die al veroordeeld zijn in het enorme onderzoek naar corruptie bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Zij kunnen eventueel strafvermindering krijgen door hun verklaringen.

Terwijl de rechters in Porto Alegre hun uitspraak deden, ging Lula door met zijn tour door het zuiden van Brazilië om zijn onschuld te verkondigen en te verwerpen wat hij onrechtmatige ‘gerechtelijke vervolging’ noemt.

Bron : Latin American Herald Tribune, Bloomberg
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug