Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula veroordeelt "gringo-kritiek" op Belo Monte-dam

Datum : 23/06/2010

Lula veroordeelt "gringo-kritiek" op Belo Monte-dam

BRAZILIË - De Braziliaanse president Lula da Silva is niet te spreken over de internationale kritiek op de voorgestelde Bello Monte dam. De plannen van Brazilië om in het hart van het Amazonewoud de op twee na grootste stuwdam ter wereld te bouwen, kunnen wereldwijd op veel kritiek rekenen. Het enorme stuwmeer zal veel waardevolle fauna en flora vernielen en verjaagt de inheemse bevolking. Ook beroemdheden als regisseur James Cameron en muzikant Sting hebben zich al openlijk verzet tegen de plannen.
Maar de Braziliaanse president Lula da Silva heeft weinig op met die buitenlandse kritiek. In een toespraak in de staat Para, waar de dam gepland is, maakte hij nog eens duidelijk dat Brazilië niet zozeer de bewaker is van het grootste regenwoud ter wereld, maar de onbetwiste eigenaar. "Geen enkele gringo moet zijn neus steken in zaken die hem niet aangaan."
Het project sleept al enkele decennia, maar lag twintig jaar stil door een veldslag in de Braziliaanse rechtbanken. In april kreeg de overheid groen licht om alsnog een aannemer te zoeken. Het is nog onduidelijk wanneer de werken kunnen beginnen. De tegenstanders van de dam plannen alvast nieuwe juridische acties.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug