Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula voor het eerst beschuldigd in 'Mensalâo' schandaal

Datum : 07/02/2013
Land : Brazilië

Lula voor het eerst beschuldigd in 'Mensalâo' schandaal

De openbaar aanklager van Brazilïe, Roberto Gurgel, heeft in de nacht van woensdag de verklaring van zakenman Marcos Valerio, waarin hij ex-president Lula Da  Silva beschuldigt van corruptie en betrokkenheid bij het ‘Mensalâo schandaal, opgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Minas Gerais. De beschuldigingen tegen ex-president Lula zullen direct onderzocht worden.

Het is voor het eerst dat Lula beschuldigd wordt in de zaak rondom het corruptieschandaal, dat bekend staat als het ‘Mensalâo’ schandaal. De zaak waarin politici van de eerste regeringstermijn van Lula ervan verdacht worden zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping en corruptie. Lula werd buiten de kwestie gehouden wegens gebrek aan bewijs.   

Gurgel heeft de ernstige beschuldigingen opgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Minas omdat hier het onderzoek al gaande is. De beschuldigingen tegen Lula komen van Marcos Valerio, de zakenman die voor zijn rol in het schandaal 40 jaar celstraf kreeg opgelegd. In eerdere verklaringen zei Valerio dat Lula geen schuld treft, omdat hij niet op de hoogte geweest zou zijn. Pas toen het proces voor het hooggerechtshof kwam en hij 40 jaar celstraf kreeg, veranderde hij zijn verklaring en beschuldigde Lula alsnog van betrokkenheid. Daar het proces al in volle gang was, wilde Gurgel de nieuwe verklaring pas opnemen als het proces helemaal afgerond zou zijn.

Het is nu aan het OM in Minas Gerais om te bepalen of de zaak heropend zal worden of definitief gearchiveerd zal worden. Analisten verwachten het laatste. Lula zelf heeft al laten weten dat de verkiezingsuitslagen in 2006 en 2010 hem al lang hebben vrijgepleit. Nadat het schandaal in 2003 losbrak, werd hij in beide jaren opnieuw gekozen door het Braziliaanse volk.

De Arbeiderspartij (PT) heeft ‘Mensalâo’ altijd beschouwd als een motief voor de oppositie om het armoedeproject van Lula, waarbij de armoede in Brazilïe aanzienlijk afnam, teniet te doen.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug