Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Lula vraagt verjaardagscadeau

Datum : 07/10/2018
Land : Brazilië

Lula vraagt verjaardagscadeau

Vanuit de gevangenis in Curitiba, waar hij wordt vastgehouden, vroeg de voormalige president Luiz Inacio Lula Da Silva in een handgeschreven brief het Braziliaanse volk om op zondag te stemmen op Fernando Haddad, de kandidaat van de Arbeiderspartij (PT).

"Mijn beste Braziliaanse volk. Op 6 oktober is mijn verjaardag. Ik hoop als een geschenk op 7 oktober de stem van het Braziliaanse volk voor Haddad om president te zijn", schreef Lula. De brief is gepubliceerd door degenen die zijn account beheren op Twitter.

Haddad werd benoemd tot kandidaat van de Arbeiderspartij (PT) om Lula te vervangen, die was gediskwalificeerd door een vonnis van 12 jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Haddad slaagde erin veel van de kiezers van Lula aan te trekken, die erg populair is onder de arme klassen, maar tegelijkertijd groeide de afwijzing voor zijn kandidatuur.

Volgens de peilingen bevindt de PT-kandidaat zich achter de rechtse Jair Bolsonaro, die steeg in de peilingen en nu, vlak voor de verkiezingsdag, 13 punten van Haddad verwijderd is. Volgens de laatste Datafolha-enquête krijgt Bolsonaro 35procent van de stemmen en Haddad 22 procent.

De cijfers bevestigen de groeiende polarisatie en opwaartse trend van Bolsonaro, dit ondanks de sterke protesten die afgelopen week tegen hem werden georganiseerd. Volgens Datafolha verklaart 45 procent van de Brazilianen dat ze op geen enkele manier zouden stemmen voor Bolsonaro, terwijl 40 procent nooit op Haddad zou stemmen. Beide worden echter gezien als de nummers 1 en 2 bij de eerste ronde van de verkiezingen op 7 oktober.

Bron : Clarín
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug