Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maagdeneilanden: geld en armoede

Datum : 17/08/2019

Maagdeneilanden: geld en armoede

Julian Fraser kan zich er erg over opwinden. De afgevaardigde van het Derde District in het parlement van de British Virgin Islands (BVI), de Britse Maagdeneilanden, vindt dat de inwoners van dit Britse overzeese gebiedsdeel zichzelf vaak te kort doen in de internationale ‘offshore’ handel.

“Er staan ruim 400.000 bedrijven geregistreerd in de Maagdeneilanden. 11.700 daarvan bezitten 23.000 eigendommen in Groot Brittannië met een totale waarde van 63 miljard dollar”, aldus Fraser tijdens een recente toespraak in het Huis van Afgevaardigden.

Maar hoewel deze bedrijven miljarden waard zijn, krijgt het gebied zelf slechts een klein bedrag in handen als die bedrijven zich daar vestigen. “We zijn blij, iedereen in de BVI is blij dat de overheid 173 miljoen dollar binnenhaalt.”

Maar het overgrote deel van de Amerikaanse dollars (ook de nationale munt van de BVI) die het land binnenkomen, gaat er even hard weer uit volgens Fraser. Ondertussen worden verschillende sociale programma’s zoals ondersteuning van ouderen in het eilandgebied stopgezet vanwege gebrek aan geld.

De afgevaardigde constateert dat de huidige financiële situatie van de BVI niet het niveau van frustratie oproept dan hij zou verwachten. “Ik zie nu meer armoede in dit gebied dan ik ooit eerder gezien heb en toch denken de mensen dat het ons goed gaat.”

Volgens hem doen alleen drugshandelaren goede zaken. “Dezelfde mensen die roepen dat het goed gaat, moeten hun eigen bankrekeningen eens controleren.”

Hij roept zijn medeafgevaardigden in het Huis dan ook op in actie te komen: “Het is tijd dat het land profiteert van de economische activiteiten die hier plaatsvinden en wie er verder ook aan verdient, wij moeten aan hen verdienen.”

Bron : Virgin Islands News Online
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug