Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Datum : 28/07/2020
Land : Bolivia

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Maatschappelijke organisaties van arbeiders,  inheemse volkeren, boeren en diverse buurt- en jeugdvakbondsorganisaties kondigen hun aanwezigheid aan op de mars die de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB) voor vandaag,  dinsdag 28 juli, heeft aangekondigd. Het gaat om een protest tegen het uitstel van de verkiezingen en voor het vasthouden van de datum van 6 september.

Na de beslissing van het Hoogste Kiestribunaal (TSE) om de algemene verkiezingen van 6 september tot 18 oktober uit te stellen, riep de COB op tot een grote mars tegen dit uitstel en eiste het de naleving van de wettelijk vastgestelde datum. Het Eenheidspact, dat inheemse organisaties en boerenarbeiders op nationaal niveau samenbrengt, sloot zich snel aan bij de oproep.

Luís Arce , de presidentskandidaat van de MAS, de partij van de voormalige president Evo Morales, noemt het besluit van de TSE om de verkiezingsdatum te wijzigen illegaal en ongrondwettelijk. De interim-regering wijst Evo Morales aan als aanjager van de mobilisaties en kondigt strafrechtelijke acties aan tegen leiders die sociale mobilisaties organiseren.

De minister van Regering, Arturo Murillo, deed een oproep om de aangekondigde mobilisaties op te schorten vanwege het risico van de pandemie. Hij wees erop dat, als er geïnfecteerden en doden komen door het coronavirus "de MAS-leiders dat op hun geweten moeten dragen". Hij voegde eraan toe dat het nu tijd is om voor het leven te zorgen en dat er later tijd is om politiek te bedrijven.

Minister Murillo herhaalde dat het TSE autonoom de beslissing heeft genomen om de verkiezingen uit te stellen.

Bron : El Deber
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug