Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

"Macho's van de kieslijst"

Datum : 08/10/2014
Land : Bolivia

"Macho's van de kieslijst"

Vrouwen in Bolivia voeren acties om kandidaten voor een politieke functie die zijn beschuldigd van huiselijk geweld van de kieslijsten te krijgen.  Tot nu toe zijn er dit jaar meer dan honderd vrouwen in Bolivia vermoord. Het land is een van de meest gewelddadige voor vrouwen in Latijns Amerika, aldus de verenigde Naties.

Maar midden in een golf van geweld  - waarin achtergelaten , verbrande of zelfs onthoofde lichamen zijn gevonden – is iets dat bijna onmogelijk gelukt een groep vrouwen gelukt. De beweging van deze vrouwen is erin geslaagd het machismo tot centraal thema te maken van de presidentsverkiezingen en de verkiezing van parlementariërs komende zondag 12 oktober. 

Met de leus "Machista, fuera de la lista" (macho’s van de kieslijst) hebben diverse organisaties door de straten gemarcheerd en acties opgezet in sociale netwerken en communicatiemedia. Het resultaat van hun acties is de terugtrekking van twee kandidaten voor het Congres die verwikkeld zijn in geweldszaken tegen vrouwen. 

Adolfo Mendoza, senator voor de regeringspartij Movimiento Al Socialismo (MAS) , kandidaat voor Cochabamba, is door zijn echtgenote beschuldigd van mishandeling. De tweede, Jaime Navarro, kandidaat als afgevaardigde voor de oppositiepartij Unidad Demócrata, is ook door zijn vrouw aangeklaagd voor mishandeling. 

In het verleden was het gewoon om in campagnes allerlei macho taalgebruik en redevoeringen te horen, ongeacht van welke politieke kleur de kandidaten waren, zonder dat er iets gebeurde, schrijft analist en ex-senator Erika Brockmann in El Diario. “Het positieve van de antimacho beweging is dat voor de eerste keer in de geschiedenis dit thema in het centrum van een electorale context wordt geplaatst.” 

Het doel van "Machista, fuera de la lista" is, aldus de actievoersters, de partijen aanklagen die op hun lijst kandidaten hebben die zijn beschuldigd van geweld tegen vrouwen of die seksistische daden verrichten. 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug